Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Αντί προλόγου

Η ενασχόληση μου με τη γεωγραφία της Μικράς Ασίας μετράει αισίως 17 χρόνια. Από τότε που ως ξεναγός σε ταξιδιωτικό γραφείο μελετούσα και ετοιμαζόμουνα για τα πρώτα μου ταξίδια στη Μ. Ασία. Σε μία εποχή χωρίς Google maps [Google Maps Turkey], GPS, Wikipedia [Wikipedia/ Μικρά Ασία], χωρίς καν πρόσβαση στο ίντερνετ (υπήρξε άραγε τέτοια εποχή;;;;;) έψαχνα εγκυκλοπαίδειες, άρθρα ταξιδιωτικά και βιβλία σε βιβλιοπωλεία. Πολύτιμος οδηγός ήταν ο Μπλε Οδηγός (ξεπερασμένος αλλά πάντα χρήσιμος) [Μπλε Οδηγός/ Τουρκία] και η σειρά Lonely Planet [https://www.lonelyplanet.com/turkey]. Ακόμα αναρωτιέμαι πώς δεν χάθηκα (πολλές φορές….), πώς έβρισκα τα ξενοδοχεία στο Van ή στην Τραπεζούντα εύκολα, πώς μπαινόβγαινα στους αρχαιολογικούς χώρους χωρίς κανένα πρόβλημα προσανατολισμού. Ευτυχώς είχα την ευσυνειδησία και την περιέργεια από κάθε ταξίδι να επιστρέφω με νέους χάρτες και νέους ταξιδιωτικούς οδηγούς που με βοηθούσαν λίγο περισσότερο στο επόμενο ταξίδι. Είχα ξεπατικώσει και τους υπερπολύτιμους οδηγούς του John Freely [John Freely, Aegean coast of Turkey], οπότε ένιωθα κάθε φορά λίγο πιο άνετος.
Χάρτες Μικράς Ασίας
Το τέλος των ταξιδιών μου συνέπεσε με την αρχή της οικογενειακής μου ζωής και με νέες αναζητήσεις σε άρθρα (Corpus [Περιοδικό Corpus], Ιστορικά Θέματα [Περιοδικό Ιστορικά Θέματα], Μικρασιατική Ηχώ [Εφημερίδα Μικρασιατική Ηχώ]) και στο χώρο της συλλογής χαρτών και αρχειακού υλικού. Η πρώτη κάρτα, ο πρώτος χάρτης (John Tallis, 1840) και το πρώτο μεγάλο απόκτημα: ο χάρτης της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας Στρατού της περιοχής Αϊδινίου (κλίμακα 1:250.000) και την ίδια περίοδο παρόμοιας έκδοσης: ο χάρτης Σιμάβ/ Συναός. Με το πρώτο αυτό υλικό  χάθηκα στις πρωτογενείς πηγές, στους ίδιους χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Λογικό βήμα ήταν το πρώτο ημερολόγιο (Μεταίχμιο, 2007) όπου χρησιμοποίησα με μεγάλη χαρά και πολλούς χάρτες.
Χάρτες της συλλογής μου δημοσιευμένοι σε βιβλία μου
Τα επόμενα βιβλία, οι εκθέσεις (Θεσσαλονίκη, 2007, 2012 και Καισαριανή, 2012) με οδηγούσαν σε μία συνεχή αναζήτηση στη Γεωγραφία της Μικράς Ασίας, από τα μεγάλα μεγέθη (π.χ. τα όρια της) έως τα μικρότερα: μια γειτονιά της Σμύρνης, μία περιοχή της Ερυθραίας…. Πάντοτε προσπαθούσα να συνοδεύω τα άρθρα μου με χάρτη του θέματος.
Προκλητικό μου φαινόταν εδώ και καιρό το γεγονός ότι με τη δημιουργία ενός μπλογκ θα μπορούσα να ασχοληθώ και πάλι (όχι ότι σταμάτησα ποτέ δηλαδή…) με τη Γεωγραφία της Μικράς Ασίας χωρίς τους περιορισμούς ενός άρθρου, μίας πιθανής έκδοσης ή μίας μελέτης που κανείς δεν ενδιαφερόταν να δημοσιεύσει…
Δεν γνωρίζω πόσο και εάν θα προχωρήσει αυτό το σχέδιο, αλλά η ιδέα αυτή σήμερα [13/3/2016 12:16:17 μμ] μου φαίνεται αρκετά δελεαστική. Ελπίζω να αξίζει τον κόπο….
Υ.Γ. Δεν έχω βέβαια τη ψευδαίσθηση ότι είμαι ο πρώτος που ασχολήθηκε με τη Γεωγραφία της Μ. Ασίας. Έχει προηγηθεί ήδη από το 1921 ο Π. Κοντογιάννης: [Π. Κοντογιάννης, Γεωγραφία της Μ. Ασίας, 1921]

2 σχόλια:

  1. Η υλοποίηση της ιδέας σου οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο και επιπλέον είμαι σίγουρος οτι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αξιόλογο και θα ενδιαφέρει αρκετούς μελετητές και μη. Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υλοποίηση της ιδέας σου οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο και επιπλέον είμαι σίγουρος οτι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ αξιόλογο και θα ενδιαφέρει αρκετούς μελετητές και μη. Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή